Härlig nyhet av företaget Koostik som nyligen släppt en nollenergihögtalare till iPhone, där ljudstyrkan från telefonen förstärks två till fyra gånger, endast genom naturligt akustiska principer.

En sådan nyhet understryker de kvaliteter man nonchalerar där analogt nollenergitänk är gångbart. Se bara på kyrkornas utformning, vars arkitektur är gjort för att leda ljudet till åhörarna så tydligt som möjligt. Surroundhögtalare har funnits i flera tusen år, där ljudet studsar mot ytor som skickar ljudet vidare, och uppfattas komma bakom en. Jag var själv och besökte Masthuggskyrkan i september förra året, där jag i ett mindre rum fascinerades starkt av dess akustiska kvaliteter. I detta cirkulära rum på kanske fyra meter i diameter med ett lågt kupolformat tegeltak blev ens röst kraftigare och djupare, och en intressant detalj var, att när jag närmade mig mitten av rummet, nära kupolens mitt, där fanns ett ytterligare ljudrum som förstärkte min röst med dubbel styrka, och med kraftigare bas. Det var som om detta ljudrum sköt sig ner som en cylinder från kupolen ner till golvet, och dess naturligt akustiska principer skulle i en musikstudio kräva en rad tillägg av EQ-filter och ljudkompressorer.

Istället för att idag utnyttja dessa akustiska kvaliteter skjuts de över ända när mikrofonerna ändå är gängse i kyrkorna. Att lära sig förvalta gammal kunskap istället för att nonchalera den genom att helt ersätta ändamålen med energislukande lösningar är ett tecken på vår kortsiktiga hållbarhetssyn. Det gäller att öppna ögonen, och kanske ställa sig två frågor vid varje energislukande åtgärd: 1. Fungerar detta som nollenergilösning? 2. Hur skulle naturen ha löst det?

Bildkälla: Shopify.