Simon Hasselblom

Stadsbyggnade och samhälle

Ett vidgat perspektiv

Jag ser generellt extra kvaliteter hos berättare som har förmågan att skildra någonting utifrån en vidare brännvidd än just karaktärernas, där man kan backa och se miljön vari de befinner sig. Då för jag tankarna till serietidningsvärlden, med min under barndomen stora idol Don Rosa, som ritade underbara reseskildringar, med ett rikt landskap med stora vidder.

Kalle Anka har alltid skildrats starkast av Don Rosa. Han levererade en större komplexitet i uttrycken, med ett vidare spektra av intryck hos mig. Förstorade serierutor med plats för ett mer mångdimensionellt berättande än de traditionellt små rutorna ämnade för nära dialog – som nästan är uteslutande i serier av t.ex. Carl Barks, som också är mer sparsmakad och återhållsam i sitt uttryck. Men Rosa hade något mer, en större rymd. En rikare skildring, helt enkelt. Rosa lade generellt en större omsorgsfull tungvikt vid detaljer, även i periferin. Kanske var det just min nyfikenhet som väcktes i att alltid kunna upptäcka något nytt, oväntat i Rosaserierutorna.

Kort sagt var det inte bara dialogen som drev berättelsen framåt. Bilderna kunde i stor grad bära berättelsen på egen hand.

Utdrag ur en Carl Barksserie, som exempel på ett mer sparsmakat uttryck:

Här har vi Don Rosa i ett bibliotek med en jordglob, som tecken på den världsomspännande berättare Rosa är:

4 kommentarer

 1. Bra läsning som alltid, håller med dig helt och hållet. Hade den serien du visar på bilden faktiskt och många fler av Don Rosa. Det jag gillar var detaljrikedomen i hans teckningar! 🙂

 2. admin

  29 november 2012 at 04:55

  @Fredrik: Härligt att du läser min blogg! Hehe, kul med bilden. Visste inte att du var ett fan av Don Rosa!

 3. Kul! Jag visste inte att du var en Don Rosa-fan, Simon. Det är ju jag med! Jag har varit en Kalle Anka-fan sen jag var liten, och har en gedigen samling Kalle Anka tidningar hemma, varav många innehåller serier av Don Rosa. Boken om Farbror Joakims liv är ett mästerverk! Men alla hans historier är bra, både på grund av hans säregna tecknarstil, hans humor, hans referenser till filmer och historia och hans respekterande gestaltning av Kalle Anka och hans värld. Don Rosa har, som du säger ett speciellt djup i sina serier, som rymmer enorma mängder av detaljer. Hans stil är väldigt filmisk.

  Sedan råkar jag vara en Carl Barks-fan med. Han har, liksom Don Rosa, mycket humor i sitt berättarspråk, men hans sparsmakade luftiga tecknarstil ger utrymme för att gestalta karaktärernas uttryck på ett annat sätt än i Don Rosas historier, som är så enormt detaljerade. Enkelheten i serierna, kombinerat med deras manus och humor, gör båda tecknarnas historier till en fröjd att läsa.

  • admin

   1 december 2012 at 12:07

   Kul att du också varit inne på Don Rosa, Carl! Nästan så man blir inspirerad att kika i något gammalt album från när man var barn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2018 Simon Hasselblom

Tema av Anders NorenUpp ↑