Jag har mött några problem med etablerade nyhetskanaler och deras digitala prenumerationsmöjligheter. Att kunna läsa tidskrifter och tidningar via läsplatta och mobil är en miljömedveten insats, med undantaget för den energi som går åt till att tillverka hårdvarorna. Här gäller det att hänga med i tekniken och satsa fullt ut på alternativa prenumerationsmöjligheter. Det blir smidigare och framförallt billigare för alla parter, då tryckpressar snart är ett minne blott om all information kan skridas digitalt.

Det första problemet är att flera etablerade tidningar och tidskrifter i Sverige har inte följt utvecklingen kring digital läsning. Det går att prenumerera digitalt, men då krävs det att man använder webbläsare för att varje dag logga in på en användare där man kan nå en PDF-fil. Detta är ett krångligt, föråldrat och tidskrävande sätt att läsa en tidning på, istället för att bara ha tillgång till dagens tidning genom en app. Tillgänglighet och enkelhet är A och O.

Vid prenumeration väljer dock flera tidskrifter och tidningar att ge en digital kopia för läsplatta och mobil, men priserna är samma som pappersversionen. Orsaken är oklar, då det för mig är självklart att priset lär sjunka markant om hela tryck- och distributionsmomentet försvinner.

En sista intressant företeelse är att flera nyhetskanaler väljer att erbjuda en digital version om man redan prenumererar på pappersversionen. Vad är poängen med det om man har papperstidningen, ställer jag mig frågan.

Dock finns det utantag, där tidskrifter som National Geographic verkligen förstått kvaliteterna med digital prenumeration och dess särställning mot pappersversionen. På läsplattan går det nämligen att interagera i artiklarna, att kunna vända och vrida på föremål, att kunna zooma in och ut i kartor, att kunna gå runt i ett virtuellt landskap som avhandlas, se videor, osv. Möjligheterna är oändliga.

Det krävs ett krafttag för att nå ut, ty idag ser läsvanorna helt annorlunda ut gentemot för tre år sedan. Om syftet är att nå ut till så många läsare som möjligt utan att omkostnaderna ska höjas är den digitala eran en gyllene tid.

Bildkälla: Foxnews.com