landshövdingehusFick kontakten med en tid som flytt genom att ha sett dokumentären Göteborg: staden i våra hjärtan (1999). Här är vi med om en resa av arkivbilder av såväl stad, kustbandet som landsbygden mellan åren 1911-1974. Vi följer bl.a. industrialiseringen. Följer livet i Majorna, där en kvinna går bland landshövdingahusen, tätt följt av höns som springer längs den dammiga grusvägen.

Ens närmiljös historia har alltid fascinerat mig, och extra tydligt blir detta möte då jag bor med min sambo i ett gammalt landshövdingehus som faktiskt också filmades i dokumentären, i synnerhet då de omgivande förfallna landshövdingahusen revs runt omkring på 60- och 70-talet. Vår lägenhet är en etta med kök, som var standardstorlek på lägenhet fram till en bra bit in på 1900-talet. Men i sin samtid var det inte ovanligt att den beboddes av ett 10-tal personer, enligt dokumentären. Alltid intressant och insiktsfullt att skapa nya infallsvinklar kring den miljö man trodde sig behärska och känna innan- och utantill.

Påminner om när jag i min förra lägenhet överraskades av en intressant detalj. På insidan garderoben, i dess trätak, stod det följande med pil ut i rummet:

Här bodde teknologen Bengt […] år 1960-61-62

Den påtagliga närheten (kanske intimiteten) och behovet av att synas/att sätta sitt avtryck levererar en historisk aspekt, men kanske är det snarare ett tecken på människans tidlöshet, för här blir jag påmind av en mentalitet, en lekfullhet och en hävdelse, som kanske inte ändrats så avsevärt. Precis 50 år efter hans inflyttning i studentrummet var det min tur.