Simon Hasselblom

Stadsbyggnade och samhälle

Nästet på Röda Sten

1_1Efter en intensiv slutspurt har ett arbete med projektering av ateljébostäder på Röda Sten i Göteborg avslutats. Projektet i sin helhet går att se här. Idag hade jag dessutom en muntlig presentation som här finns att läsa.

Hej! Mitt arbete heter Nästet. Min research kring Röda Sten har fått mig att uppleva platsen som övergiven av staden, så till den milda grad att staden låtit pannhuset på platsen förfalla. Detta var i samband med när fabrikernas verksamhet lades ner för 50 år sedan. Här har konsten kommit in och gett platsen syre. Och kanske behöver konsten finnas utanför etablissemanget, i det staden prioriterat bort – hur konsten behöver kunna växa fritt inom ett tyglat område. Det finns det ju många exempel på i historien. Därför är min byggnad inte bara en modern ruin, utan också en stram och övergiven betong som tyglar vild vegetation, såväl som vild konst.

Ser vi på situationen (bild två) går det att avläsa två nästen med vardera gårdsmiljö i mitten, var mot byggnaderna står placerade – tre per gård. När skapas lä och avskildhet från de publika delarna på Röda Sten av träd, buskar och huskropparnas placering. Här har flexibiliteten styrt utformningen, då man ska kunna bo och arbeta både enskilt och i sällskap. Mot gården till finns vardera bostads trädgård, samt ateljéport. På andra sidan, ut mot gatan, finns ateljéuteplats. Alla ateljéer är placerade så de kan få in norrljus.

Från planen (bild tre) kan vi se att den upplysta hallen, som har fönster ovanför dörren, kan ge blick enda in i ateljén. I mitten av byggnaden finns öppet mellan kök, matrum och vardagsrum. Vardagsrummet och ateljén har dubbel takhöjd, med höga fönster. Ateljéns fönster är placerade från tre meters höjd, vilket dessutom erbjuder generöst med väggyta.

Tack så mycket!

2 kommentarer

  1. Hur i helsike ska man klippa den gräsplätten på taket? 🙂

    • admin

      21 maj 2013 at 10:15

      Jag kan lugna dig med att det gröna taket inte behöver klippas då det är relativt lågväxande. Fördelar med gröna tak är många, om du googlar dig fram. Och underhållet är minimalt, då tätheten i vegetationen minskar risken för oönskade arter såsom ogräs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2018 Simon Hasselblom

Tema av Anders NorenUpp ↑