Simon Hasselblom

Stadsbyggnade och samhälle

TV-serien Girls

Jag har inte känt intresse för TV-serier tidigare. Jag har inte ägnat större försök att närma mig dem heller, om jag ska vara ärlig. Jag har under en TV-dramatikskurs hunnit se några pilotavsnitt ur en blandning amerikanska sitcoms och 1-hour dramas, plus läst deras manus. Men det har inte varit något som riktigt fastnat hos mig.

Förrän nu.

Jag har börjat se serien Girls via SVT och har sakta men säkert börjat inse dess storhet. Historien kretsar kring fyra vita, medelålders tjejer i 20-25-årsåldern i New York. Vi följer deras liv genom deras inbördes vänskapsrelation samt deras kärleksrelationer. Det är en karaktärsdriven och originell historia, ett sätt som karaktärer tidigare inte gestaltats på. Hur en pojkvän kissar på sin flickvän i duschen för att få henne att reagera kring en problematik. Också eloge till skaparna bakom serien, Jody Lee Lipes, Lena Dunham och Dan Sterling, och deras förmåga att med få och omärkbara medel beskriva en karaktär så att vi som publik snabbt är på banan.

Serien klassas som en komediserie och placeras in under formatet sitcom, dvs. 30 minuter per avsnitt. Här delar den plats med andra skrattlådeserier som Two and a half men. Men Girls är så långt ifrån detta. Girls är dock en serien som jobbar med identifikation och stannar vid svåra ögonblick. Skaparen av serien låter modigt publiken landa i ögonblicken, istället för att vara orolig att tappa publik och pressa fram punchlines tre gånger i minuten. Detta är något annat. Det första jag tänker är att det är fel format; det borde vara 1-hour drama. Dock märker jag hur törsten efter serien ter sig starkare med kortare format, som att serveras aptitretare efter aptitretare varje vecka. Kärlet blir aldrig tomt, och så är det med bra manus. Det ter sig outtömligt och lockande.

Karaktärerna är trovärdiga genom att vara ambivalenta, ologiska, ärliga, förljugna, förvirrade, besvikna och livsnjutande. Publiken släpps nära in på karaktärerna, därför sker karaktärernas känslolägen naturligt på varandra; förvånande men förståeligt. En serie i ständig förändring, där ingen är låst i en roll. Föräldrarna till huvudpersonen har olika åsikt, och de ändrar också åsikt inom några avsnitt kring att ge dottern pengar medan hon söker arbete.

Jag ser ingen nackdel i att serien är avgränsad till att skildra den vita medelklassen, för den ger inte anspråk på att berätta om alla i sin generation. Den serie som har som ambition att berätta om en hel generation, att försöka vara så omfångsrik som möjligt tenderar ofta att falla i allt. Den stora nyckeln till det breda berättande uppstår genom en bred berättarkår, dvs. en mångfald av produktioner. Distribution är enkelt via digitala medier idag, så därför bör det vara enklare än någonsin att skapa ett brett utbud av skildringar.

Det viktigaste är att jag aldrig kan låsa fast en karaktär i ett fack, för hon byter ständigt skepnad, visar nya sidor, precis som vi undan för undan i verkliga livet kommer närmare personer. Att jag nu har förmånen att kunna leva och följa karaktärerna under lång tid förstärker denna liknelse med relationer i vanliga livet. De karaktärer som beter sig egocentriskt och ofömögna att känna in andra människor kan genom en reaktion från någon annan börja bete sig empatiskt och närvarande.

TV-seriens potential ligger just i utvecklandet och fördjupandet av karaktärerna. Jag upplever dessutom TV-serien mer lämpad som karaktärsdriven än plotdriven eftersom ploten må vara så otroligt svårartad och komplex ifall den avsnitt efter avsnitt aldrig får en upplösning. Att utforska karaktärer är dock en annan sak, ty inom dem öppnar sig valv efter valv, som Tranströmer skulle uttryckt det.

Hoppas att källan aldrig torkar ut.

2 kommentarer

 1. Då tycker jag det är hög tid att du börjar titta på fler tv-serier Simon 🙂 Tv-serier ger en ett djup som en film aldrig kan göra.

  Några tips är:

  Breaking Bad
  Game of Thrones
  Freaks and Geeks
  It’s Always Sunny in Philadelphia (inte för alla :p)

  Vill du ha en läxa i karaktärstudie så känns breaking bad som det naturliga valet av dessa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2018 Simon Hasselblom

Tema av Anders NorenUpp ↑